Den 19. april 2016

EU-domstolen: - EU-lovgivning skal overholdes også af private arbejdsgivere

Selv om national lovgivning er i modstrid med EU-lovgivningen, skal også private arbejdsgivere overholde EU-lovgivningen, fastslår EU-domstolen i en afgørelse om Funktionærlovens § 2a

EU-domstolen har den 19. april 2016 i en såkaldt præjudiciel afgørelse givet lønmodtagersiden medhold i den årelange strid om private arbejdsgiveres pligt til at betale fratrædelsesgodtgørelse efter den tidligere bestemmelse i Funktionærlovens § 2a.

I oktober 2010 fandt EU-domstolen, at den daværende Funktionærlov var i strid med EU´s bestemmelser om forbud mod aldersdiskrimination.

Senere - i januar 2014 - bestemte Højesteret at offentlige arbejdsgivere i en række sager dermed var forpligtet til at efterbetale fratrædelsesgodtgørelse til funktionærer med mindst 12 års anciennitet, hvis de var blevet fyret, men havde fortsat deres erhvervsmæssige karriere.

Dengang udtalte Højesteret, at retsstillingen dermed ikke var afgjort i forhold til private arbejdsgivere.

Højesteret skulle i august 2014 tage stilling til en række sager mod private arbejdsgivere. Men højesteret valgte i stedet at spørge EU-domstolen på ny om hvorvidt, at private arbejdsgivere som blot havde fulgt national lovgivning, var forpligtet til at foretage efterbetaling i sager, hvor national lovgivning ikke var i overensstemmelse med EU-retten. 

Det er de spørgsmål EU-domstolen tirsdag den 19. april 2016 nu har taget stilling til, og som giver lønmodtagersiden medhold. Sagen skal herefter genoptages i Højesteret.

Funktionærloven blev ændret i 2015 - og dermed bragt i overensstemmelse med EU-lovgivningen.

Dansk Metal Tele Øst har en række sager for medlemmer som er fratrådt før lovændringen. De sager afventer Højesterets endelige afgørelse.

Læs EU-domstolens afgørelse - klik her!