Den 7. marts 2009

Forårspakkens multimedieskat rammer it- og teleansatte

Regeringen og Dansk Folkeparti lovede danskerne skattelettelser. Men mange medarbejdere i TDC, som arbejder med hjembragt terminal, skal betale mere i skat til næste år

Fra 2010 skal man beskattes af et beløb på kr. 5.000,- pr. år, hvis  arbejdsgiveren har tildelt hjemme-pc, adgang til og brug af internet i hjemmet eller fri telefon.

Også selv om man ikke bruger udstyret privat. Ifølge SKATs udlægninger bliver multimedieskatten aktuel i det øjeblik, man tager en arbejdsgiverbetalt mobiltelefon eller computer med ind over dørtærsklen til hjemmet.

Beskatning af værktøj
- Mange af vores medlemmer, er blevet pålagt hjemme-pc eller mobiltelefon, så de hurtigt kan rette fejl på teleudstyr, hvis det pluselig sætter ud om natten eller i weekenden, siger Leif Hartmann, afdelingsformand i Dansk Metal Tele Øst.

- Et er,  at der nu tilsyneladende er et meget bredt flertal i Folketinget som vil beskatte personalegoder som Medarbejderbredbånd. Men det er helt urimeligt, at VKO-flertallet nu vil beskatte det værktøj, som lønmodtagerne af arbejdsgiveren er blevet pålagt at benytte, fortsætter han.

- En beskatning af vores værktøj svarer til, hvis man pludselig begyndte at beskatte den praktiserende læge af stetoskopet, fordi han tager lægetasken med hjem, når lægen har hjemmevagt, forklarer Leif Hartmann.

- Man ville jo heller aldrig finde på at beskatte en elektriker af måleudstyr og værktøjskassen som han tager med hjem om aftenen, så han kan rykke ud til kunden og skifte sikringerne, hvis huset er mørkelagt en aften.

SKAT´s egne tal viser tab
Multimediebeskatningen på kr. 5000,- svarer i følge regeringens egne tal til at lønmodtageren pr. år skal betale kr. 2.600,- i skat.

Med de nugældende regler er det muligt skattefrit at få stillet såvel telefon som pc og internet til rådighed af sin arbejdsgiver, hvis udstyret udelukkende benyttes til arbejdets udførelse. Hvis man har lov til at benytte den arbejdsgiverbetalte telefon til private samtaler skal man i dag beskattes af kr. 3000,- pr. år.

Fremover vil VKO-flertallet lave ensartede regler, og de skal øjensynlig også gælde for medarbejdere med Medarbejderbredbånd.

Forligsteksten er ikke særlig præcist formuleret. Så de endelige konsekvenser kendes først, når lovforslaget fremlægges.

Imidlertid viser SKAT´s beregningsprogram at lønmodtagere med under kr. 280.000,-  i indtægt om året ikke vil få skattelettelser, men derimod vil lide et økonomisk tab, hvis man fremover bliver omfattet af multimedieskatten.

- Ministeriets egne tal viser, at forårspakken klart vender den tunge nedad. De rige får store skattelettelser, medens de lavtlønnede får skattestigninger, siger Leif Hartmann.

Mere CO2
- Vi har mange medlemmer som året rundt har vagt eller på anden måde står til rådighed for ar sikre kommunikationen i Danmark. De arbejder hjemme og er derfor tvunget til at anvende sin hjemmearbejdsplads. De sparer miljøet for CO2, da de undgår at køre på landevejene, når de arbejder hjemme.

- Man kan godt gå ud fra at multimediebeskatningen medfører at færre arbejder hjemme. Det kan føre til udledning af mere CO2. Og forligspartierne sælger ellers også forårspakken som en grøn pakke, siger Leif Hartmann.

Multimedieskat bremser regeringens IT- og telepolitik
- Og ikke nok med det. Multimedieskatten er jo i direkte i modstrid med regeringens IT- og telepolitik, siger Leif Hartmann og forklarer, at  Videnskabsminister Helge Sander i slutningen af februar gjorde sig til talsmand for at Danmark skal have udbygget internet til ekstra høje hastigheder for at skabe mere vækst, siger Leif Hartmann

- Multimedieskatten vil være med til at bremse høje hastigheder på internettet, fortsætter han.

- Jeg forventer at med alle de argumenter der på nuværende tidspunkt er kommet frem, vil forligspartierne kommer på bedre tanker, inden forligsteksten skal omsættes til lov, siger Leif Hartmann.   

_____________________________

Uddrag af "Aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti om forårspakke 2.0 - Vækst, klima, lavere skat" p. 22 og 23

"Multimediebeskatning
Efter gældende regler beskattes fri telefon med en årlig standardsats på 3.000 kr. Anden datakommunikation, som fx ADSL er skattefri, hvis der er adgang til arbejdsstedets netværk. Ligeledes er arbejdsgiverbetalt pc med tilbehør i privatboligen skattefri.

Den teknologiske udvikling har efterhånden udvisket grænserne mellem en pc, en telefon og andre elektroniske hjælpemidler. Denne udvikling vil fortsætte fremover. Desuden kan gældende regler opfattes som uklare for borgerne, fx med hensyn til, hvordan fri telefon, der er indberettet, men ikke fortrykt på årsopgørelsen, skal selvangives.

Der er derfor behov for at fremtidssikre beskatningen af multimedia og muligheder for kommunikation.

Parterne er på den baggrund enige om at indføre en ny og ensartet multimediebeskatning. Lønmodtagere skal medregne 5.000 kr. årligt til indkomsten ved tildeling af arbejdsgiverbetalt pc, adgang til og brug af internet eller fri telefon. Det svarer til en skattebetaling på op til 2.600 kr.

Denne ordning er administrativ enkel og sikrer en ensartet beskatning af de arbejdsgiverbetalte goder.

Initiativet træder i kraft 1. januar 2010."

Klide: Finansministeriet