21. april 2009

LO: -Æbler og motion er ikke nok

Når det gælder fysisk og psykisk nedslidning af lønmodtagerne, hjælper det ikke at spise et æble, siger LO-sekretær Ejner Holst i en kommentar til Forebyggelseskommissionens rapport

– Det er fint nok, at Forebyggelseskommissionen peger på, at danskerne skal spise sundere, dyrke mere motion, holde igen med rygningen og drikke mindre alkohol. Men det kan ikke siges tit nok, at når det gælder fysisk og psykisk nedslidning af lønmodtagerne, hjælper det ikke at spise et æble, siger LO-sekretær Ejner Holst i en kommentar til Forebyggelseskommissionens rapport ”Vi kan leve længere og sundere”.

Arbejdstilsynet har i sin seneste virksomhedsovervågningsrapport fra februar i år dokumenteret, at der er plads til store forbedringer i arbejdsmiljøet. Forbedringer der vil begrænse sygefraværet betragteligt.

– Tusindvis af mennesker må hvert år forlade arbejdsmarkedet, fordi de bliver slidt ned før tid. Fordi de løfter for tungt, arbejder i belastende stillinger og på anden måde har fysisk hårdt arbejde. Her er det fuldstændig afgørende for os, at grænserne for, hvad virksomheder må udsætte deres ansatte for, strammes op. Det mener jeg ikke, at rapporten fokuserer nok på.

– Hvis virksomhederne hele tiden sørger for at bruge de nyeste hjælpemidler, forbedre organiseringen af arbejdet, begrænse det ensidigt gentagne arbejde og forbedre det psykiske arbejdsmiljø, vil sygefraværet rasle ned.

– LO hilser velkommen, at kommissionen anbefaler, at der sker en større integration af arbejdsmiljøarbejdet ude på virksomhederne og sundhedsfremmearbejdet. Det vil vi meget gerne være med til at udvikle. Det er helt afgørende, at arbejdsmiljøarbejdet bliver et samarbejde mellem de ansatte og ledelsen, siger Ejner Holst.