Den 20. august 2009

Metal: Kold og kynisk tankegang fra kommissionen

- Arbejdsmarkedskommissionens forslag til at skaffe flere i arbejde er udtryk for en kold og kynisk tankegang. Det er simpelthen en hån imod de titusindvis af danske familier, som i den seneste tid er ramt af fyringer. Kommissionens forslag er derfor forkert medicin på det helt forkerte tidspunkt, siger Dansk Metals formand, Thorkild E. Jensen.

- I stedet bør regeringen snarest indkalde arbejdsmarkedets parter til en effektiv og målrettet forhandling med tre ting på dagsordenen: Uddannelse, uddannelse og uddannelse.Thorkild E. Jensen henviser til, at Dansk Metal har en stribe forslag, som er klare svar på fremtidens krav om at sikre danske arbejdspladser i konkurrencen med lavtløns-lande som Kina, Sydkorea og Indien, nemlig opkvalificerede og specialiserede medarbejdere.

Efteruddannelse kombineret med jobrotation, flere voksenlærlinge og flere praktikpladscentre er nogle af elementerne.

Elevatormodel
Dansk Metal slår derfor til lyd for det, som forbundet kalder "Elevator-modellen". Den går ud på at trække lønmodtagerne op gennem uddannelsessystemerne. Vi skal satse på, at ingeniører, der kan og vil, får ekstra uddannelse. Det giver mulighed for plads til, at teknikere med mellem-lang uddannelse kan blive ingeniører. Faglærte kan så blive teknikere og flere ufaglærte blive faglærte.
Med andre ord: Dem i stue-etagen skal op på 1. sal – dem på 1. sal skal op på 2. osv.

Alle prognoser viser nemlig, at der på sigt bliver markant øget ledighed blandt de ufaglærte og mangel på faglærte og højtuddannede.

- Vi støtter fuldstændigt opgaven med at øge beskæftigelsen og sikre dansk beskæftigelse på lang sigt. Men endnu et angreb på efterlønnen er simpelthen helt ved siden af den politiske dagsorden. Et lavere a-kassekontingent er blot det sukker, der skal få os til at sluge pillen, fastslår Thorkild E. Jensen.

Mere i dagpenge
- Tværtimod skal dagpengesatsen, som de ledige får, sættes op. Forskellen mellem løn og understøttelse er blevet så stort, at det er blevet mindre attraktivt at forsikre sig.

- For eksempel fik en metalarbejder i 1989 i gennemsnit 68 procent af sin løn i dagpenge, hvis han blev arbejdsløs. I dag får han kun 57 procent.

-  Den forringelse får lønmodtagerne til at stille krav om længere opsigelsesvarsler. Og det er meget alvorligt.

- Det er et hårdt angreb på "Den Danske Model", som sikrer en fleksibel arbejdsstyrke, fordi virksomhederne kan hyre og fyre de ansatte med kort varsel uden at sende dem på tiggerstaven, påpeger Metal-formanden.

Thorkild E. Jensen fremhæver, at en væsentlig årsag til, at kommissionen overhovedet skal skaffe 14 milliarder kr. årligt, er regeringens ufinansierede skattelettelser, som efterlader et stort hul i statskassen.