Den 18. november 2009

Tvangsudlån af TDC-”kassetjenestemænd” for Landsretten

Østre Landsret skal onsdag den 18. november 2009 tage stilling til hvorvidt en medarbejder, ansat i TDC A/S og medlem af KTAS Pension, er forpligtet til at være udlånt til en virksomhed uden for koncernen

Medarbejderen, som er medlem af Dansk Metal Tele Øst, fik i februar 2006 brev fra TDC A/S om, at han pr. 1. marts blev udlånt til ISS Facility Services A/S, hvortil TDC havde overført en række forskellige aktiviteter.

Da medarbejderen var ansat i en tjenestemandslignende stilling med pensionsret fra TDC kunne medarbejderen ikke, ligesom øvrige medarbejdere, virksomhedsoverdrages til erhververen. Medarbejdere, som har bevaret pensionsret fra en af de til TDC tre knyttede pensionskasser, benævnes populært for ”kassetjenestemænd”.

Langvarig strid

Første gang problemstillingen blev kendt var omkring årsskiftet 2000/2001 hvor TDC begyndte at foretage outsourcinger og frasalg. TDC meddelte dengang, at ”kassetjenestemænd” er forpligtet til at tåle en udlån til en erhverver uden for TDC-koncernen.

Det er TDC´s opfattelse, at hvis en ”kassetjenestmand” nægter at lade sig udlåne, vil vedkommende i realiteten opsige sig selv med opsat pension.

Dansk Metal Tele Øst mener derimod, at et udlån fra TDC A/S til en virksomhed uden for koncernen kræver medarbejderens samtykke. Hvis en ”kassetjenestemand” ikke ønsker at lade sig udlåne til en virksomhed uden for TDC A/S og hvis TDC A/S ikke kan finde anden passende stilling, mener Dansk Metal Tele Øst at vedkommende kan kræve sig afskediget med ret til aktuel egenpension (løbende pension) og fratrædelsesgodtgørelse i henhold til Funktionærloven.

TDC afviste voldgift
Dansk Metal forsøgte i 2001 at få afklaret spørgsmålet ved en frivillig faglig voldgift. Men TDC A/S afviste dengang at sagen kunne løses ved en sådan frivillig voldgift. TDC mente at sagen burde afvente et konkret tilfælde.

Siden 2001 har TDC ved flere lejligheder udlånt ”kassetjenestemænd” til erhververe uden for TDC-koncernen, og ved hver lejlighed, har Dansk Metal forhandlet sagen med TDC og udfærdiget protokollater, hvor Dansk Metal har taget forbehold for at føre en sag på vegne af medlemmer som ikke var enige i at lade sig udlåne.

En sådan konkret sag opstod i 2006 ved outsourcingen til ISS Facility Services A/S. Dansk Metal Tele Øst har ved forskellige lejligheder forsøgt at forlige denne sag, men det har TDC A/S ikke ønsket at medvirke til.


Om sagen:
I 2008 blev sagen anlagt af Dansk Metal Tele Tele Øst, som dog samtidig anmodede om at sagen på grund af sin principielle karakter blev henvist til Østre Landsret.

Der er i november 2009 ca. 2.600 aktive/tjenestegørende medlemmer af de tre pensionskasser: KTAS Pensionskasse, Jydsk Telefons Pensionskasse og Fyns Telefons Pensionskasse. Af disse er cirka 240 udlånt til virksomheder uden for TDC.

Hverken Lov om firmapensionskasser eller pensionskassens vedtægter giver umiddelbart mulighed for at tjenestegørende medarbejdere med pensionsret i en af de til TDC tre knyttede pensionskasser kan virksomhedsoverdrages.

Derimod afgjorde Højesteret i 2006 at medarbejdere i TDC som har bevaret ret til tjenestemandspension fra Staten godt kan virksomhedsoverdrages til en virksomhed uden for TDC-koncernen uden at den enkelte giver samtykke. Der er i dag ca. 516 medarbejdere som har bevaret pensionsret fra Staten.

Dansk Metal Tele Øst har ikke noget imod udlån, men vi mener at et udlån til en anden arbejdsgiver kræver medarbejderens samtykke. Hvis medarbejderen ikke ønsker udlån og TDC ikke kan finde anden passende stilling, mener vi at man kan kræve sig afskediget med tjenestemandspension.

TDC mener derimod at man er forpligtet til at tåle et udlån.

Der er i Øste Landsret afsat hele onsdagen til domsforhandling, og der ventes en dom i sagen inden jul.