Brug din stemme ved kommunal- og regionalrådsvalgene

Tirsdag den 17. november 2009 afholdes der valg til kommunalbestyrelser og regionsråd

 

Hvem kan stemme?
Valgret til kommunalbestyrelsen og regionsrådet har enhver, der på valgdagen er fyldt 18 år og har fast bopæl i kommunen (eller regionen til regionsrådsvalg) og som enten

  • har dansk indfødsret (statsborgerskab)
  • er statsborger i en af de øvrige medlemsstater i EU
  • er statsborger i Island eller Norge eller
  • har boet fast i riget i de sidste 3 år før valgdagen

Det er endvidere en forudsætning, at man ikke har fået frataget sin retlige handleevne efter værgemålslovens § 6 (er umyndiggjort).


Afstemningsstederne
Afstemningsstederne åbner tirsdag den 17. november 2009 kl. 9:00 og lukker samme aften kl. 20:00.

 

Ved valgene kan man stemme på en kandidatliste eller en bestemt kandidat, der stiller op til valget i den kommune og i den region, hvor man har fast bopæl, dvs. er bopælsregistreret i CPR.

 

På valgdagen kan man afgive sine stemmer på det afstemningssted som er tilknyttet den faste bopæl. Afstemningsstedet fremgår af det valgkort som man modtager på bopælen senest den 12. november.

 

På valgdagen skal vælgeren medbringe sit valgkort. Har man fået forlagt sit valgkort, kan vælgeren alligevel afgive stemme, hvis der ikke er tvivl om vælgerens identitet.

 

Man modtager kun ét valgkort selv om man får udleveret to stemmesedler, hhv. én stemmeseddel til kommunalvalget og én stemmeseddel til regionsvalget. Ønsker man kun at stemme ved ét af valgene, skal man enten meddele dette ved valgbordet inden man får udleveret begge stemmesedler eller aflevere den ubrugte stemmeseddel til den tilforordnede vælger, hvorefter den bliver registreret som ubrugt.

 

Brevafstemning
Vælgere som er forhindret i at afgive stemme på valgdagen kan allerede nu brevstemme. Det kan ske i en hvilken som helst kommune på folkeregistret/borgerservicecentret.

 

Lørdag den 14. november er absolut sidste dag for brevstemmeafgivning i Danmark. Denne dag skal der i hver kommune mindst være ét folkeregistret/et borgerservicecenter åbent for brevstemmeafgivning i mindst nogle timer.

For at brevstemmen er gyldig, skal den dog være nået frem til afstemningsstedet i egen bopælskommune senest inden valghandlingen på valgdagen går i gang. Så af egen interesse bør man brevstemme i god tid forud for valget, hvis man ikke møder op på sit afstemningssted på valgdagen.

 

Har man stemt ved brevstemme kan man ikke møde op på valgdagen og stemme på ny eller ændre sin stemme.

 

Resultatet af valgene
Efter kl. 20:00 optælles stemmerne til hhv. kommunalrådene og regionsrådene i forhold til listerne. Senere samme aften vil der foreligge et foreløbigt resultat fordelt på listerne.

Dagen efter fintælles stemmerne og fordeles på kandidaterne. Formentlig torsdag den 20. november vil der foreligge resultater fra de fleste kommuner og regionerne. Men valgene er ikke endelige før end indsigelsesfristen er overstået. Valgene træder i kraft den 1. januar 2010 og valgperioden er fire år.

 

Yderligere oplysninger
Mht. kommunalvalget kan du hente yderlige oplysninger på Kommunernes Landsforenings hjemmeside, hvorfra der er link til din kommune: www.kl.dk


Mht. regionsvalget kan du få yderligere oplysninger via regionernes egne hjemmesider:

De opstillingsberettigede partier ved Folketingsvalg:
Hos de opstillingsberettigede partier til Folketingsvalg kan du også læse mere om kommunalråd- og regionrådsvalgene. Det er dog ikke sikkert, at alle partier opstiller ved valget den 17. november 2009 i din kommune/region, ligesom der måske også er andre lister som opstiller til valgene i din kommune/region.

 

A. Socialdemokraterne
Web: www.socialdemokratiet.dk


B. Det Radikale Venstre
Web: www.radikale.dk


C. Det konservative Folkeparti
Web: www.konservative.dk


F. Socialistisk Folkeparti
Web: www.sf.dk


I. Liberal Alliance
Web: www.liberalalliance.dk


O. Dansk Folkeparti
Web: www.danskfolkeparti.dk


V. Venstre, Danmarks Liberale Parti
Web: www.venstre.dk


Ø. Enhedslisten - De Rød-Grønne
Web: www.enhedslisten.dk