Den 7. august 2017


Underbetalte arbejdere udfører arbejde for TDC og Huawei

Danmarks Radio P1 har mandag afsløret, at opbygningen af YouSees såkaldte Giganet sker ved hjælp af udenlandsk underbetalt arbejdskraft. Dansk Metal og EL-forbundet vil om nødvendigt varsle sympatikonflikt, hvis ikke der inden for de nærmeste uger opnås enighed om overenskomst.

Selv om vi i Danmark ikke har en lovbestemt mindsteløn udtaler professor  ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet Henning Jørgensen, at arbejdsforholdene for de portugisiske medarbejdere er ulovlige. Det skyldes, at EUs udstationeringsdirektiv fra 1996 og håndhævelsesdirektivet fra 2014 indebærer, at det er værtslandets løn- og arbejdsforhold, der gælder - og ikke løn- og arbejdsforholdenens i arbejdernes hjemland. 

I 2014 var der også blæst om arbejdsforholdene hos underentreprenører hyret af Huawei, da Huawei opbyggede 4G-netværkert for TDC. Men dengang lykkedes det for Dansk Metal og Dansk Elforbund at indgå overenskomster med de udenlandske entreprenører.

Det skete efter, at Metal og El-forbundet havde i værksat konflikt og sympatikonflikt. Og i 2014 blev der blandt andet etableret overenskomst mellem de to forbund og det  protugiske firma Constructels tyske datterselskab Constructel GmbH, som udførte arbejdet i Danmark.

I mellemtiden er der blevet etableret et nyt dansk selskab, Constructel Denmark ApS. Det selskab ejes 50% af det portugisiske firma Constructels tyske selskab, Constructel GmbH, sammen med et andet portugisk firma, Visabeira Global SGPS SA Repeses.

Og det er øjensynlig det danske selskab, Constructel Denmark ApS., som har hyret de medarbejdere der for tiden arbejder i Danmark for Constructel og som udfører opgaver for Huawei og dermed TDC.

I følge Danmarks Radio er det dog ikke Constructel Denmark ApS. som udbetaler lønnen til medarbejderne, men derimod virksomheden Artifel. Og den ejendommelige selskabskonstruktion gør det besværligt at vide, hvor medarbejderne i realiteten er ansat. Men faktum er i følge Danmarks Radio, at medarbejderne bliver underbetalte.

Dansk Metal og Dansk Elforbund forsøger for øjeblikket at aftale overenskomst med Constructel Denmark ApS. Hvis dette mod forventning ikke lykkes indenfor de allernærmeste uger, er LO-forbundene parate til at iværksætte hovedkonflikt overfor Constructel Denmark ApS. og i den forbindelse også varsle sympatikonflikt til støtte for hovedkonflikten.

Læs mere om sagen på Danmarks Radios hjemmeside.