Den 12. august 2017


Overenskomst i hus for underentreprenør til Huawei

Der nu er indgået overenskomst med  Constructel Denmark ApS.

Virksomheden som i hovedsagen beskæftiger portugiske medarbejdere, er underentreprenør for Huawei Technologies Denmark Aps. som igen er hovedentrepremør for TDC. Virksomheden er hyret til at opgradere TDC´s kabel-tv-netværk (Gigaspeed-projektet).

Danmarks Radio P1 afslørede mandag den 7. august 2017, at Constructel Denmark ApS. udøvede social dumping i Danmark. Men nu er det lykkedes at overenskomstdække virksomheden, oplyser Dansk El-forbund.

Aftalen bygger på Dansk El-forbunds største overenskomst – i daglig tale kaldet ”elektriker overenskomsten”, som er indgået mellem Dansk El-forbund og arbejdsgiverforeningen Tekniq - og dækker også bagud i tid. Ud over tiltrædelse til overenskomsten, er der indgået en række lokalaftaler.

Virksomheden blev etableret efter en besynderlig konstruktion. I 2014 havde Huawei hyret det  protugiske firma Constructels tyske datterselskab Constructel GmbH., som dengang var med til at opgradere mobilnettet for TDC til det såkaldte 4G-net. I 2014 iværksatte Dansk El-forbund og Dansk Metal konflikter overfor det tyske Constructel GmbH, samt andre af Huaweis underentreprenører og efter også iværksættelse af sympatikonflikter lykkedes det at tegne overenskomst med virksomhederne.

I 2016 etablerede det tyske Constructel GmbH imidlertid et datterselskab Constructel Denmark ApS., som et "postkasse-firma" uden ansatte og ledelse i Danmark, men derimod repræsenteret af et advokatfirma Bird&Bird.  Constructel Denmark ApS. ejes med 50 % af Constructel GmbH og 50% af et andet portugisk selskab Visabeira Global SGPS SA Repeses. Med denne konstruktion var Comstructel Denmark ApS. ikke bundet af overenskomsten med Dansk Metal og El-forbundet. Der gik dog nogen tid, før end det gik op for LO-forbundene, at Constructel havde en ændret selskabskonstruktion.

TDC og Huawei har afbrudt samarbejde med anden underentreprenør
TDC meddelte fredag den 11. august 2017, at man havde anmodet Huawei om med øjeblikkelig virkning at afbryde samarbejdet med en anden af Huaweis underentreprenører, som ligeledes har været med til at opgradere TDC´s kabel-net.

Det drejer sig om det serbiske selskab Networks Roaming. I meddelelsen fra TDC i går fortalte TDC, at Huawei var enig i TDC´s beslutning. TDC´s beslutning kom efter, at Danmarks Radio P1 var i færd med at forberede en udsendelse til mandag den 14. august på P1 kl. 13:03, hvor det angiveligt vil blive afsløret, at Networks Roaming også har udøvet social dumping i Danmark.


Dansk Metal har krævet møde med Dansk Industri og Huawei
Dansk Metals teleafdelinger har via CO-industri overenskomst med Huawei. Huawei er medlem af DI og dermed er det industriens overenskomster som gælder. Som en del af overenskomsten er der aftalt et såkaldt bilag 8, hvor overenskomstparterne, dvs. DI og CO-industri, er forpligtet til at mødes omgående, hvis en af parterne har mistanke om, at en af deres underentreprenører udøver social dumping.

Dansk Metal Tele Øst har tirsdag  den 8. august 2017 anmodet forbundet om, at forandledige at der bliver indkaldt til møde mellem DI, CO-industri, Huawei Technologies Denmark ApS. og Dansk Metal, hvor Huawei skal redegøre for Networks Roamings løn- og ansættelsesvilkår, samt hvad Huawei agter at foretage sig, hvis disse vilkår ikke er i overensstemmelse med danske forhold.


Selv om overenskomsten nu er i hus for Constructel Denmarl ApS. og selv om Roaming Networks nu er smidt på porten, er der stadig behov for mødets afholdelse. Det er efterhånden en tendens til, at de firmaer som Huawei Technologies Denmarks ApS. hyrer, forsøger at slippe af sted med social dumping i Danmark. Denne tendens må vi kræve, at Huawei, som hyrer underentreprenørerne, gør alt for at undgå i fremtiden.

Se også:

11.08.2017: TDC og Huawei stopper samarbejde med underleverandør

07.08.2017: Underbetalte arbejdere udfører arbejde for TDC og Huawei