Den 17. oktober 2017


Efter årelang strid: Dansk Metal vinder principiel sag for Højesteret

Det var i strid med virksomhedsoverdragelsesloven, at Eniro ikke overtog medarbejder som tillige var valgt som tillidsrepræsentant fra konkursramte De Gule Side

Eniro som havde erhvervet dele af konkursramte De Gule Sider hæftede for krav i anledning af Eniros retsstridige opsigelse af en tillidsmand i forbindelse med en virksomhedsoverdragelse.

Et medlem af Dansk Metal var ansat på De Gule Sider A/S og var tillidsrepræsentant. Efter at De Gule Sider var gået konkurs, indgik konkursboet aftale med Eniro om at overdrage den del af virksomheden, som tillidsrepræsentanten var ansat i, til Eniro.

Konkursboet opsagde og fritstillede tillidsrepræsentanten få dage inden virksomhedsovertagelsen, og tillidsrepræsentanten blev således ikke overtaget af Eniro, der havde erhvervet den pågældende del af De Gule Sider.

På vegne af tillidsrepræsentanten rejste Dansk Metal krav om løn i opsigelsesperioden og om godtgørelse for uberettiget afskedigelse.

Hovedspørgsmålet i sagen var, om Eniro hæftede for tillidsrepræsentantens krav, når tillidsrepræsentanten var blevet opsagt af konkursboet og fritstillet, inden Eniro overtog virksomheden.

Højesteret udtalte, at Eniron ikke er indtrådt i forpligtelserne i forhold til sådanne fritstillede medarbejdere, medmindre afskedigelsen er sket i strid med virksomhedsoverdragelseslovens § 3, stk. 1.

Højesteret lagde til grund, at afskedigelsen af tillidsrepræsentanten var sket på grund af virksomhedsoverdragelsen, og fastslog, at den var foretaget i strid med virksomhedsoverdragelseslovens § 3, stk. 1. Eniro hæftede derfor som erhverver af virksomheden for de krav, som tillidsrepræsentanten havde rejst.

Kravet svarer til løn i opsigelsesesperioden samt 12 måneders godtgørelse for uberettiget afskedigelse som tillidsrepræsentant. Eniro blev ligeledes dømt til at betale sagsomkostninger og procesrenter.

Højesteret stadfæstede dermed byrettens dom. Landsretten var nået til et andet resultat. Sagen var oprindelig anlagt ved faglig voldgift, som havde afvist sagen.

Sagen blev i Højestret ført af Dansk Metal af advokat Peter Nisbeth, som til daglig er ansat i LO.