Den 8. oktober 2019

Metal: - Dansk økonomi har få hår i suppen

Der er ingen væsentlige ubalancer i dansk økonomi, der ser ud til at få en blød landing efter højkonjunktur

Vismændene, Det Økonomiske Råd, har i dag offentliggjort deres rapport for efteråret 2019. Det er god læsning for Dansk Metal, og ikke mindst for danskerne. Dansk økonomi er generelt holdbar og sund, og der lægges fortsat op til en blød landing efter højkonjunkturen:

- Dansk økonomi er i rigtig god form, og man skal lede meget længe for at finde hår i suppen. Der forventes en vækst i 2019 på 2 procent, 1,3 procent i 2020 og herefter 1,8 procent fra 2021 til 2025. Det peger mod, at vi efter en række gode år, nu kan se frem til nogle år med en smule mindre gang i hjulene, siger cheføkonom i Dansk Metal, Thomas Søby.

På grund af den holdbare og sunde økonomi i Danmark, kigger Det Økonomiske Råd derfor mod udlandet for at se trusler.

Det er Dansk Metals cheføkonom enig i: - Vi skal se ud over Danmarks grænser for at finde trusler mod økonomien. Her er der dog også en række steder, hvor det potentielt kan trække op til storm. Brexit og handelskrige er selvfølgelig det der springer særligt i øjnene, og vi kan nok forvente, at vi også vil opleve lidt ekstra blæsevejr herhjemme på grund af de stormel.

Breder stormvejret sig til Danmark, så har vi dog en række knapper vi kan trykke på. Det Økonomiske Råd peger på, at Danmark finanspolitisk er overholdbar, særligt på grund af Velfærdsforliget fra 2006, hvilket giver spillerum i tilfælde af tilbageslag. Samtidig påpeges det, at Budgetloven er blevet stramt implementeret i Danmark, hvorfor det kan give mening at gøre den en smule mere fleksibel.

Også det er Dansk Metal helt enig i. - På grund af tidligere politiske beslutninger, så har vi rum til at lempe finanspolitikken, hvis det på et tidspunkt skulle blive nødvendigt. Samtidig er vi enige i, at budgetloven er stramt implementeret, og en vis fleksibilitet her vil give mening, siger Thomas Søby.

Beskæftigelsen forventes at stige i nogenlunde samme takt som arbejdsstyrken. Ser man på den seneste udvikling i beskæftigelsen, var der en stigning på 3.900 lønmodtagere i juli. Samtidig ligger Dansk Metals ledighed og svinger mellem 2,3-2,5 procent- Det tegner et billede af, at der både er godt gang i hjulene og visse steder er mangel på arbejdskraft.

- Der er ingen tvivl om, at der stadig løbes hurtigt ude hos virksomhederne, og der nogle steder stadig mangler kvalificeret arbejdskraft. Vi har ikke mange ledige i Dansk Metal, og det er jo et klokkeklart bevis på, hvor god gænge den danske økonomi er i, siger Thomas Søby, cheføkonom i Dansk Metal.