Den 9. december 2019

Højeste bevilling til social dumping nogensinde

Med finansloven for 2020 styrkes den samlede bevilling til indsatsen mod social dumping med ekstra 245 millioner kroner. Bevillingen løftes i de næste tre år til det højeste niveau nogensinde

Der er afsat 245 millioner kroner ekstra til indsatsen mod social dumping over de næste fire år på finansloven for 2020. Aftalen er indgået mellem regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet.

Næste år bliver der lagt 70 mio. kroner oveni den nuværende bevilling på 171,3 millioner kroner. Bevillingen på 241,3 millioner kroner i 2020 har aldrig været højere. Herudover tilføres der 75 millioner kroner årligt i 2021 og 2022, som løfter bevillingen til over 200 millioner kroner i både 2021 og 2022. Endelig tilføres der 25 millioner kroner i 2023.

En stor del af pengene går til den fælles myndighedsindsats, som styrkes med 50 millioner kroner næste år og 48 millioner kroner årligt i 2021 og 2022. Også når det gælder den fælles myndighedsindsats løftes bevillingen i de næste tre år til det højeste niveau nogensinde.

Indsatsen bliver gennemført i et samarbejde mellem Arbejdstilsynet, skattemyndighederne og politiet og er central for at sikre, at arbejde i Danmark foregår på danske vilkår og efter danske regler.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:

- Jeg er glad for, at vi med finansloven yderligere får prioriteret indsatsen mod social dumping. Det er afgørende for et sundt arbejdsmarked, at arbejdet foregår under ordentlige vilkår og til en fair løn.

- Vi har set flere eksempler på udenlandske arbejdere, der har arbejdet ulovligt og under farlige forhold, og det skal vi sætte ind over for. Nu sikrer vi, at bevillingen til at bekæmpe social dumping i de næste tre år er historisk høj.

Bevillingen fra 2021 og frem ligger ikke endelig fast, da den blandt andet afhænger af politiets økonomiske flerårsaftale, der skal forhandles for 2021 og frem.

Flere tiltag mod social dumping på vej
Udover flere økonomiske bevillinger mod social dumping har partierne bag finanslovsforliget også aftalt, at fordoble bødestraffen for virksomheders brug af illegal arbejdskraft samt en række andre initiativer.

Udlændingeminister Mattias Tesfaye  har bebudet ændringer, som skal sikre at myndighederne får adgang til skærpet kontrol ved mistanke om social dumping.