27.04.2009

Mathilde-prisen 2009

Prisen blev den 26. april 2009 uddelt til to af Danmarks fremtrædende Anja’er, som begge har gjort karriere inden for fag, der traditionelt er domineret af mændaf Ulla Puck

Mathildeprisen er opkaldt efter Danmarks første kvindesagskvinde, forfatteren Mathilde Fibiger (1830-1872), der med sin roman ”Clara Raphael” fra 1851, markerede sig som en af de første fortalere for kvinders emancipation – kvindernes frigørelse. Mathilde Fibiger blev senere den første kvindelige telegrafist og første kvindelige tjenestemand i Danmark. Dansk Kvindesamfunds ”Mathilde” gives til kvinder, mænd, organisationer, virksomheder eller andre, der på afgørende måde arbejder for fuld og faktisk ligestilling mellem kvinder og mænd. Tidligere prismodtagere er bla. Susanne Brøgger, Joan-Søstrene og Kenneth Reincke.

I år var der to prismodtagere nemlig hele Danmarks Anja Andersen, håndboldtræner. Hun får prisen, fordi hun er en god rollemodel for unge kvinder, der drømmer om at gøre det samme. Anja har om nogen været med til at bringe kvindehåndbold op på verdensplan, hun har formået at sætte fokus på kvindelandsholdet. Hun har udtalt ”hvorfor kun få sølv, når jeg er guld værd”. Det skal lige nævnes at Anja Andersen blev optaget i Kvindernes Blå Bog 2008.

Anja C. Andersen, der er astrofysiker på Niels Bohr Institutet har stjernehimlen som sit arbejde, og samtidig har hun opnået stjernestatus som formidler af sit fagområde – udforskningen af universet. Hun får prisen for at være rollemodel for kvinder indenfor forskningen og den naturvidenskabelige verden.

Prisoverrækkelsen fandt sted på PH-cafeen i København – hvor der også var inviteret til debat under temaet ”Kvinder på arbejdsmarkedet”.  Panelet som talte om ligeløn, kvinder i bestyrelser, kønskvotering, det kønsopdelte arbejdsmarked bestod af Britta Thomsen medlem af Europaparlamentet, næstformand i HK Mette Kindberg, forbundsformand i DJØF Finn Borch Andersen og vicedirektør i Nykredit Birgitte Bruun.