Den 12. november 2009

OK-2010: LO og DA har indgået rammeaftale forud for OK-2010

LO og DA har i lighed med tidligere overenskomstfornyelser indgået en rammeaftale forud for overenskomstforhandlingerne i foråret 2010

Aftalen omfatter omkring 600.000 lønmodtagere og skal give de bedst mulige rammer for overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked til foråret.

Aftalen betyder bl.a., at overenskomsterne på LO-DA området ikke behøver at blive opsagt nu.  I følge rammeaftalen kan de enkelte overenskomstparter vente indtil 12. februar med at opsige overenskomsterne.

Hvis aftalen ikke var indgået skulle overenskomsterne være opsagt inden november måneds udgang.

Det fremgår desuden af aftalen, at overenskomstparterne skal undersøge alle forligsmuligheder – og orientere LO og DA om status for forhandlingerne - inden der afsendes konfliktvarsler.

De fleste medlemmer af Tele Øst får fornyet overenskomsten ved forhandlingerne mellem DI og CO-industri, som normalt lægger linien for hele det øvrige private arbejdsmarked. DI og CO-industri forhandler to store overenskomster, hhv. Industriens Overenskomst for faglærte og ikke-faglærte arbejdere og Industriens Funktionæroverenskomst for tekniske og administrative funktionærer.

I TDC gælder f.eks. Industriens Funktionæroverenskomst samt visse særaftaler og lokalaftaler.

I sidste måned aftalte DI og CO-industri en aftale om forberedelsen af de kommende overenskomstforhandlinger på industriens område. Overenskomstparterne har aftalt, at man på industriens område stræber efter at blive færdige med overenskomstforhandlingerne senest den 12. februar. DI og CO-industri vil senere i år indlede drøftelser med henblik på egentlige overenskomstforhandlinger efter nytår.

LO og DA Rammeaftalen er benævnt "Aftale om decentrale overenskomstforhandlinger 2010" og den kan du læse ved at klikke på linket nedenfor:

 


Om decentrale forhandlinger

Pr. 1. marts 2010 skal cirka 600.000 lønmodtagere omfattet af en overenskomst indenfor LO/DA-området have fornyet deres overenskomster.


De enkelte overenskomstområder dækker typisk flere tusinde lønmodtagere. DI og CO-industri forhandler for eksempel på vegne af cirka 240.000 lønmodtagere.


Alligevel kalder man forhandlingerne for decentrale forhandlinger. Og normalt vil den menige dansker ikke mene, at overenskomstforhandlingerne foregår særligt decentralt.


Men LO og DA´s sprogbrug om decentrale forhandlinger skal ses i lyset af modsætning centrale forhandlinger, som havde sin storhedstid i perioden fra 1950´erne og frem til midten af 1980´erne. Dengang  forhandlede LO og DA reelt de generelle overenskomstkrav.