Den 24. februar 2010

Forligsmanden udskyder storkonflikt i 2 uger

Forligsmand Asbjørn Jensen har meddelt, at han har besluttet at udskyde den varslede storkonflikt i 2 uger. Konflikterne kunne ellers være trådt i kraft mandag den 1. marts.

Konflikterne kan herefter træde i kraft på femtedagen efter udløbet af de 2 uger - dvs. den 19. marts.

Hvis det skulle blive nødvendigt har forligsmanden mulighed for at udskyde de varslede konflikter i yderligere 2 uger, således at konflikterne da kan bryde ud på femtedagen herefter - dvs. Langfredag, den 2. april.

Forligsmanden kan dog på et hvilket som helst tidspunkt under udskydelsen af konflikten erklære forligsmulighederne for udtømte. En konflikt vil da kunne bryde ud på femtedagen efter en sådan meddelelse fra forligsmanden.

Hvis forligsmanden fremsætter et samlet mæglingsforslag inden konflikterne bryder ud, vil konflikterne blive udsat medens der pågår urafstemning om resultatet.

I mandags blev der indgået forlig på industriens område. Men forliget forudsætter at forligsmanden kan fremsætte et samlet mæglingsforslag.

De fleste medlemmer af Tele Øst er omfattet af industriforliget.

Såvel minimallønsområdet som normmallønsområdet skal i hus
Industriens område er et såkaldt minimallønsområde, hvor mindstelønnen, den absolutte bundgrænse for timeløn, forhandles mellem overenskomstparterne, medens den timeløn som den enkelte medarbejder typisk er ansat på ligger højere og efterfølgende forhandles lokalt ude på den enkelte virksomhed normalt en gang om året. Dette er i modsætning til normallønsområdet, hvor timelønnen typisk aftales ved selve overenskomstfornyelse gældende for hele overenskomstperioden.

For at forligsmanden kan strikke et samlet mæglingsforslag sammen har han brug for - udover at der er opnåt enighed på industriens område, som er det største minimallønsområde - at der også opnås forlig på et større normallønsområde. Kun derved kan forligsmanden indskrive de bestemmelser i sit mæglingsforslag som skal gælde for alle de områder, hvor der ikke kan opnås forlig. Det største normallønsområde er transportområdet, bestående bl.a. af chauffører og havnearbejdere mv.