Den 16. marts 2010

Forlig om OK-2010 for De Gule Sider A/S

Tirsdag aften den 16. marts blev der i Forligsinstitutionen indgået forlig om en to-årig overenskomst mellem Dansk Metal og De Gule Sider A/S. Forliget indgår i et samlet mæglingsforslag som forventes fremsat af forligsmanden senest den 28. marts 2010

Forliget indebærer at virksomhedsoverenskomsten på De Gule Sider A/S fornys på grundlag af fornyelsen af Industriens Funktionæroverenskomst. På De Gule Sider A/S gælder dog en række Særaftaler og lokalaftaler som supplerer eller erstatter bestemmelserne i Industriens Funktionæroverenskomst.

Nedenfor omtaler vi de protokollater fra industriforliget, som har relevans for ansatte på De Gule Sider A/S. Hvis man vil læse selve protokolteksterne, skal man finde den respektive protokol i industriforliget mellem DI og CO-industri:

Protokollat nr. 2. om kompetenceudvikling i virksomhederne
Der skal igangsættes et arbejde, der kan udvikle redskaber til virksomhederne således at kompetenceudviklingen kan understøttes. Formålet er inden 1. november 2010, at udarbejde redskaber som kan a) afdække uddannelsesbehovet, b) afdække uddannelsesmulighederne og c) hjælpe til med udarbejdelse af uddannelsesplaner.

Protokollat nr. 3 om praktikanter
Ændringer for aflønning af praktikanter som er i praktik som led i Laborantuddannelsen, biløkonomuddannelsen og handelsøkonomiuddannelsen.

Protokollat nr. 7 om elever
Der er aftalt mere ensartede regler for forskellige typer af elever.

Protokollat nr. 8 om fagretlig behandling
Ændret procedure for faglig voldgift (tidsfrister).

Protokollat nr. 10 om etablering af ligelønsnævn
Overenskomstparterne er enige om at indstille til hovedorganisationerne, dvs. DA og LO, at de etablerer et Ligelønsnævn, der skal behandle klager over brud på love og regler om ligeløn, efter samme model som kendes fra Afskedigelsesnævnet. Hvis LO og DA ikke senest 1. oktober 2010 har nedsat et ligelønsnævn, er overenskomstparterne enige om selv at etablere et ligelønsnævn.

Protokollat nr. 13 om implementering af EU-direktiv om vikararbejde
Overenskomstparterne har aftalt at søge EU-direktiv om vikararbejde implementeret i overenskomsten senest den 1. marts 2011.

Protokollat nr. 14 om natarbejde og helbredskontrol
Medarbejdere med natarbejde skal tilbydes gratis helbredskontrol, inden de begynder på natarbejde og herefter regelmæssigt mindst hvert andet år.
 

Protokollat nr. 20 om redaktionel tilretning af bestemmelsen om fritvalgs lønkonto (sygdom)
En medarbejder, som har fravalgt en eller flere feriefridage, og derefter har sammenhængende fravær over tre måneder som følge af sygdom eller tilskadekomst, kan rejse krav om supplement til Fritvalgs Lønkontoen. Medarbejderen skal rejse kravet inden 3 uger efter ferieårets udløb.

Protokollat nr. 24 om Arbejdsmiljøspørgsmål, hvor sikkerhedsorganisation ikke er påbudt
Det er bla. aftalt, at på virksomheder hvor sikkerhedsorganisation ikke er påbudt kan tillidsrepræsentanten rejse klager og henstilling til virksomheden i arbejdsmiljøspørgsmål

Protokollat nr. 25 om implementering af ligelønsloven mv.
Overenskomstparterne har aftalt implementering af ligelønsloven mv.

Protokollat nr. 28 om ikrafttrædelsesdatoer
Præcisering af at ændringerne, herunder satsændringer, har virkning fra begyndelsen af den lønperiode, hvori den aftale ikrafttrædelsesdato indgår.

Protokollat nr. 29 om visse forsikringsydelser til lærlinge og elever
Der er aftalt visse forsikringsydelser for elever og lærlinge som ikke i forvejen har ret til forsikringsydelser.
                                                                                                         

Protokollat nr. 31 om varsling af feriefridage
Feriefridage kan ikke varsles til afholdelse i opsigelsesperioden, hvis arbejdsgiverens opsiger medarbejderne.

Protokollat nr. 32 stk. 1. og 3 om mindstelønsbetalingssatser og elevlønninger
For så vidt angår mindstebetalingssatserne pr. time forhøjes disse med kr. 1,10 pr. 1. marts 2010 og kr. 1,75 pr. 1. marts 2011.

For så vidt angår elevlønninger forhøjes disse med 2,0 % pr. 1. marts 2010 og med 2,5% pr. 1. marts 2010.


--o--

Udover ovennævnte er der aftalt følgende:

Ændring af regler for tillidsrepræsentanter
Fremover kan man vælges som tillidsrepræsentant efter 9 måneders anciennitet i stedet for som hidtil efter 12 måneder. Det præciseres at en voksenelev, i lighed med en elev, ikke kan vælges som tillidsrepræsentant. Endvidere præciseres det, at når ledelsen lægger beslag på tillidsrepræsentanten i spørgsmål, der angår virksomheden og medarbejderne, betales der fuld løn og overtidsbetaling for den tid, der måtte ligge ud over den pågældende daglige arbejdstid.

Ændring af regler om løn under barsel
Der gives en ekstra uges forældreorlov med fuld løn, som enten kan holdes af faderen eller moderen. Denne bestemmelse træder i kraft pr. 1. marts 2011.

Ændring af aftale om pension
Medarbejdere og midlertidigt ansatte omfattes fremover af pensionsordningen efter 4 måneders anciennitet i stedet for som hidtil efter 6 måneder. Tilsvarende nedsættes anciennitetskravet fra 6 måneder til 4 måneders samlet beskæftigelse for vikarer som senere fastansættelse. Denne bestemmelse træder i kraft pr. 1. marts 2011.

--0--

Med ovenstående ændringer fornys virksomhedsoverenskomsten for en to-årig periode. Resultatet er en del af et samlet mæglingsforslag fra forligsmanden, hvis forligsmanden fremsætter et sådant.

Man skal være opmærksom på, at hovedorganisationerne, dvs. LO og DA, eventuel kan aftale tilføjelser ind i et samlet mæglingsforslag fremsat af forligsmanden. Tilføjelserne kan også komme til at gælde på De Gule Sider A/S.

Man skal endvidere være opmærksom på, at virksomhedsoverenskomsten fungerer som en minimallønsoverenskomst, hvor lønnen aftales lokalt i den enkelte virksomhed hvert år. Lønreguleringen er derfor ikke en del af overenskomstresultatet.  Der udestår forhandlinger mellem De Gule Sider A/S og tillidsrepræsentanterne på De Gule Sider om satsreguleringen pr. 1. marts 2010.

Læs protokollen: